Thursday, April 3, 2008

Bondfångeri eller vanligt rån? Del 3

Nu har jag pratat med mannen bakom Arenabolaget, Krister Söderqvist. Jag fick lite svar, om än något förvånande och ogenomtänkta dito men ändå lite svar. Tänkte summera vårat 35 minuter långa samtal med att redogöra för några av mina frågor och Kristers svar på dem. (Observera att jag inte är journalist och texten är sammanfattad ur minnet strax efter samtalet.)

Fråga: Om inte AB ska generera någon form av vinst så blir väl de 4 000 kr och kommunens 2 miljoner och övriga insatser mer att räkna som gåvor?
Svar: Ja, visst, andelsposterna ska nog mer ses som en gåva, helt klart är det så… Ingen ska räkna med utdelning någon gång.
Om AB inte ska vara vinstdrivande hur kommer då underhållet och förbättringar på Kopparvallen ske?
Då kan man ju hoppas att ÅFF inser att förbättringarna måste till och gå med på att betala mer i hyra motsvarande förbättringarna som görs.
Säg att ståplatsläktaren måste bytas om 10 år. Då kommer ju inte AB kunna genomföra det utan nya gåvor?
Nej men jag har en horisont på max fem år. Problemen som kommer efter det, får man ta då.
Men vad händer om ÅFF halkar ner till Div. 1 eller inte klarar elitlicensen något år? Om ÅFF inte kan betala hyran ett år vad händer då med Arenabolaget och Kopparvallen?
Den dagen – den sorgen!

ÅFF kommer ju få betala mer än de skulle ha gjort om de fortfarande ägt Kopparvallen. Hur vet jag att ÅFF inte drar nitlotten med detta bolag?
Ja det är ju möjligt men detta är ett måste. ÅFF har visat att de inte kan sköta driftunderskottet men AB gör att de tvingas att dra ner på utgifterna annars har klubben ingenstans att spela.
Varför står det på ”letter of intent” att ÅFF ska stå som ansvariga under bildandet av AB?
Du läser fel.
Men det står ju så…
Ja kanske det men det som menas är att de två personerna som står längst ner är de ansvariga från ÅFF… man behöver nog formulera om det lite för att det ska bli korrekt…
Det ska bildas en interimsstyrelse till AB. Vilka är med i den och hur långt har den kommit?
Vi ska träffas första gången på tisdag (8 april). (!!!) Sedan ska ju kommunfullmäktige besluta om att delta i AB med 40-45 % i bolaget, senare i månaden.
Så inga förhandlingar om hyror och villkor har ens diskuterats med ÅFF ännu?
Nej, AB är ju under bildande så det har inte kommit igång med detaljer.
Tror du verkligen att fullmäktige röstar för att gå in med 2 miljoner (för att få 40-45 %) till AB när de sålde 100 % av samma arena för 100 kr för endast 5 år sedan?
Ja, jag har fått ord på det.
Men det är ju ett majoritetsbeslut i KF som krävs?
Ja men jag har fått ord på att kommunen går in med 2 miljoner från folk i majoriteten.
Men KF har ju inget underlag att besluta från, Inga siffror överhuvudtaget?
Nej men de kommer att rösta för det. Jag kan säga att ÅFF har budgeterat 300 000 kr för driften av Kopparvallen i år.

Jag tycker informationen har varit skandalöst dålig om AB. Varför har det inte kommit mer info för att få fler intresserade?
Ja, där håller jag med. Det har varit dåligt med info. I den mån vi kan få ut information som är förståelig så ska vi göra det, absolut!
Vem har betalat för belysningen som håller på att bytas ut?
Det har AB gjort.
Men det finns ju inte?
Nej men det är under bildande…
Så entreprenören som bygger belysningen kan bara hoppas att AB bildas, annars är ju han blåst?
Ja, det är riktigt.
Snacka om entreprenör?!
Ja, verkligen.
Okej, jag ska inte ta upp mer av din tid och tackar för att du svarat på en del i alla fall, även om jag inte fått de svar som jag velat och svar på alla frågor..
Undrar du något mer?
Ja, detaljer om ekonomin för AB och konsekvenser för ÅFF men det får man ju vänta på då.
Jag måste nog erkänna att det känns bättre att stödja ÅFF i detta läge än AB…

Ja, var o en får ju bestämma det själv men om AB inte kommer igång får nog ÅFF börja om i div 7. Som det varit tidigare har ju gåvor till ÅFF försvunnit som i ett svart hål, och ÅFF har gjort åt dem samma sekund som de fått dem. Gåvor till AB är ju mer riktade till Kopparvallen. Men visst du får göra som du vill.

Not: I dagens Corren kan man läsa att: ”Fotbollen och ÅFF betyder mycket för Åtvidaberg och vi tror på konceptet, säger Lennart Haraldsson, kommunstyrelsens ordförande.” (Konceptet att skänka 2 miljoner känns klockrent.)

Summering:
Det känns beklämmande att det verkar ha kommit till den punkt att ÅFF är beroende av att AB bildas. Hur illa man än kan tycka om kortsiktigheten och skjut-från-höften mentaliteten och hemmasnickeriet som AB verkar.

ÅFF:s överlevnad i elitfotbollen verkar nu hänga på den fattiga kommunens välvilja. Även om jag absolut tycker att kommunen borde bidra med varje ”kula” känns det nästan för magstarkt för en så illa utsatt kommun som Åtvid att göra en så grov förlustaffär som 4 199 900 kronor på 5 år, även om fotbollsgymnasiet hänger på ÅFF:s närvaro i elitfotbollen.

300 000 kr till AB för en anställd och skötsel av gräsytor och övrigt? Det räcker till augusti. Vad händer om bolagets pengar tar slut? Det fanns ett band i Åtvid på 80-talet som hette ”Gräset Växer”…
Vem har beslutat att AB som är under bildande kan byta ut belysningen? Kanske väntar ÅFF OCH AB tills belysningen är utbytt och sedan lägger ner bildandet av AB? Då har man ju snutit en 08a på två mille. Stackars snälle entreprenören. En polisanmälan är i så fall att vänta…

Själv tycker jag att pengarna som Krister så förtjänstfullt skrapat ihop, skall gå in i ÅFF. Te x till ÅFF Invest som äger Kopparvallen idag. Men i så fall endast med den förutsättningen att ÅFF Invest AB inte är på obestånd sedan DIF-tiden.
Forza Bruket

9 comments:

Anonymous said...

Det där om att entreprenören kan bli blåst var något av det märkligaste jag nånsin läst! Sa han verkligen så???

Ouikard said...

3 april 14:12//Ja. Inte ordagrant kanske men kontentan blev sådan.

Anonymous said...

Vaddå inte nån journalist!? Så här mycket infomation om ÅFF och arenabolaget har jag aldrig sett nån annanstans, inte ens på Sandelius har man fått veta så här mycket? Hur har du fått fram allt det hära? Är det sant? Fins inte arenabolaget så är det ju en bluff alltså och hur kan kommungubbarna gå på det i så fall och vem är det som blir blåst på belysningen? Fins den firman då eller är det någen som snott dom gamla lamporna och kört dom över östersjön till en annan plan där dom duger?
Vad trött jag blir på att bara bli blåst, alltså. Kom med med mera info TACK

Anonymous said...

Vet inte hur jag ska tolka detta..Vänster hjärn halva säger att AB kom till som en tanke för att avsätta förra styrelsen och invagga oss godtrogna "att nu blir det seriöst" .. Och högra hjärn halva säger "Gick Du verkligen på det!"

Misstänker att ÅFF -om AB verkligen bildas kommer att få betala rejält för hyran framöver, vilket i son tur kommer att påverka möjligheten till fortsatt elitfotboll eller ej..

Med andra ord. Jag är skeptisk!
Jag stöder hellre föreningen än AB.

Anonymous said...

Kommunen Åtvid gör en så grov förlustaffär som 4 199 900 kronor på 5 år skriver du.

Hur räknar du då?

Om kommunen ägt arenan hade de väl varit tvugna att investera i belysning eller?

Blir det inte en nollspel då om de går in med 2,5 miljoner?

Tror du inte ÅFF investerat något i arenan på 5 år?

Vad är det som säger att det hela blir dyrare om ett bolag äger arenan än att ÅFF gör det?

Kan ju bli så att arenan används av flera och även om inte det blir så så finns det ju två styrelser som jobbar för samma sak är inte det bra?

Hade det varit bättre att lägga ner ÅFF för det är som Krister säger AB eller div 6 som var alternativen?

Ouikard said...

3April 23:17// 4.199.900 kr blir ju totalsumman eftersom kommunen bara tar 40-45% av posterna(gåvobreven).
Om ÅFF tappar elitlicensen halkar de bara ner en division och inte 6 som Krister och andra tror.

Anonymous said...

Aktiebolag och liknande har hjälpt och styrkt föreningar på ett bra sätt tidigare. Det kan man se hos bla Djurgården och nu andra klubbar. Med hjälp av investerare så får man in friskt kapital som kan användas till spelarköp. Men dessa investerare förväntar sig en avkastning på köpen. Det är oerhört viktigt att allt är tydligt mellan föreningen och aktiebolaget. Om det inte är det så kan det sluta med att de likvida medlen är slut och man får börja om med föreningen.

Som det ser ut här så är det en riktigt rörig situation. Inget verkar vara tydligt. Man har som vanligt inblandade som säger att "folk" & "majoritet" har lovat att 2 miljoner ska in. Innan det sitter på ett avtal så finns inte den summan.

Aktiebolag/arenabolag kan vara en bra lösning om det finns en tydlig plan som kan bära projektet. Om inte så är det en risk och det är föreningen som oftast får ta smällen.....

Anonymous said...

Om föreningen mister elitlicensen så är det konkurs som gäller och då är det att börja om under nytt namn i div 6.

Anonymous said...

Hej R! Oj, det kan man säga. Skönt att se att du har luskat och tagit upp frågan i ljuset. Jag har inte hunnit sätta mig in i allt, men det känns onekligen osäkert!?

Såg dig förresten på påskmarknaden. :-D

ha det gott! /Linda

linda.persson@alde.se