Friday, May 22, 2009

AFF - ÅFF 2-1 (0-1)

Här kommer en utförlig matchrapport från ett fan i 08:as utkanter. Håll till godo.

"Bortsett från avsaknaden av ÅFF ramsor så var det en perfekt fotbollskväll där konstgräset verkligen blivit grönt så här på vårkanten.
Matchen då? En väldigt jämn första halvlek där ÅFF helt klart spelar bortaspel men gör det väldigt bra. Full kontroll på Assyriskas anfall och väljer sina tillfällen väl när de ska sticka upp. Och det gör de med fantasi, bra passningsspel och fart. Mestadels på högerkanten där Haris regerar, mycket bra uppbackad av Prodell framåt och (dagens överraskning för mig) Anton Tinnerholm. Killen ser inte gammal ut men spelar med grym pondus och verkar helt orädd. Tar rätt beslut när han ska följa med upp eller inte. Dessutom är det han som driver upp några anfall som kunde resulterat i något riktigt bra. Jag har inte möjlighet att se så hemskt många matcher per säsong och kan faktiskt inte komma ihåg att jag sett pojken förut, men bra var han.
Vid en kontrollerad rensning/passning från försvaret (säkert Tinnerholm, såg inte) hamnade bollen hos Haris som satte högsta fart från strax utanför eget straffområde. På något sätt hamnar han misstänkt nära sidlinjen men varken linjedomaren eller jag själv såg om hela bollen var ute. Min son, ni vet Teo snart 12, som brukar citeras här på bloggen, sa självsäkert att ”hela bollen måste vara ute och det var den inte”. Tur var väl det för Haris levererar inåt till Pligg som, med högern(!), skarvar vidare inåt mitten där Pontus tar med sig bollen i farten och hamnar helt fri med målvakten och rullar säkert in den i nät. Jag och sonen jublar, dottern hängde inte riktigt med, den fjärde ÅFF:aren (faktiskt iklädd matchtröja och boendes i Stockholm) satt bredvid tre stora mörka maffiosos och vågade väl inte riktigt. Resterande av de drygt 2600 skriker på linjedomaren som om han just lemlästat någon nära släkting.
Några minuter senare blev det farligt igen och faktiskt mål, men avblåst för offside. Såg inte riktigt men det var absolut inga kraftiga protester från de Blåa, så det var säkert rätt. Runt den 35 minuten fick Assyriska en halvminut av stenhård press runt mål där ÅFF inte riktigt hängde med i tempot och tvingades till slängningar och skottäckningar hela tiden. Till slut gick ett välplacerat skott igenom köttmuren, Fimpen slängde sig och sträckte ut allt han kan, räddar, men på returen är det en vitklädd lirare som enkelt sätter bollen i mål. Stort jubel på läktaren men vilken långnäsa…..offside. 1-1 i bortdömda mål. Innan dess hade allas vår favorit, Walker, bränt ett friläge som han absolut borde förvaltat bättre. Sonen ansåg att det var hans fel att vi inte ledde med mer än ett mål i paus. Det roliga var att han trodde killen hette Joker!! Teo har talat igen!
Andra halvlek börjar som den första. Det känns som vi har full koll och inget farligt skapas åt något håll. Efter en egen förlust i korpserien i tisdags med efterföljande kramp i baksida lår så ser det faktiskt ut som att bollen är för mjuk och passningarna och skotten faktiskt går långsammare än i nyss nämnda serie. Förhoppningsvis en synvilla.
Med 30 minuter kvar av matchen, ungefär samtidigt som dottern börjar tröttna och frysa, sker en förändring. Assyriskas målspruta Göran Marklund byts in. Premiär efter lång skadefrånvaro, och vips händer allt på en gång. Anton gör sitt enda misstag i matchen när ÅFF är på väg att start ett anfall. Han slår en svag passning som enkelt bryts av en hemmaspelare som avancerar och slår ett lite lurigt inlägg. Någon av mittbackarna sparkar hål i luften och Marklund blir helt fri vid straffpunkten och kan enkelt bredsida in bollen högt och otagbart. Några minuter senare kommer ett till inlägg och återigen spraks det stora hål i luften, denna gång ett ofattbart dumdistrigt beslut av Hallingström eller Niklasson igen där, vem det nu var, försöker cykelsparka bort bollen istället för att enkelt bredsida till inkast eller tom hörna. Friläge igen och mål. Den här gången stod Marklund för assisten. Snacka om lyckad premiär. Han var riktigt efterlängtad hos hemmapubliken och det kan jag förstå.
Nu vaknar coach Wiklund och gör några byten. Möller har värmt upp hela matchen och vi satt och väntade på att Joker skulle ut och Möller in, men icke. Istället tar man ut Prodell som varit riktigt bra och sätter in Möller. Så här i efterhand så tyckte jag nog att Jokers första halvlek var OK förutom de brända målchanserna, men i andra såg jag honom inte. Varför är han kvar på plan? Hallingström skadas och haltar ut med en stor isblåsa lindad runt vaden. Da Silva ersätter.
ÅFF pressar på på slutet och Pligg får ett gyllene frisparksläge som Assyriskas jättelånge målis lyckas tippa över ribban. Det hade varit riktigt snyggt annars, och skönt, men tyvärr går slutsignalen och en snöplig förlust kan kasseras in. Jag anser att man hade kunnat vunnit denna match om man bara fortsatt spelat från första halvlek. Istället får Assyriska ta över och de kanske springer lite fortare men de är absolut inte bättre. Klantigt känns det som så här några timmar senare.
Nåja, måhända är det så att vänsterkanten inte har en Haris och det är där det ska hända. Tas han bort så blir vi utan vapen på nåt sätt. All heder åt Pontus men det var högerkanten med Tinnnerholm, Haris och Prodell i första halvlek där det skapades saker framåt. I andra var det inte så mycket att komma med.